x
Mesaj 1 Mesaj 2 Mesaj 3
Menü
Sepetim
Yenidoğan Bebek Alerji Belirtileri Hakkında Yapılabilecekler
08.04.2024

Yenidoğan Bebek Alerji Belirtileri Hakkında Yapılabilecekler

Yenidoğan bebeklerin ciltleri solunum yolları ve sindirim sistemlerinin henüz tam olarak gelişmemesi sebebiyle alerjik bir bünyeleri olabilir. Gelişimlerini tamamlayamamış bebekler pek çok farklı maddeye karşı tepki gösterebilirler. Bu tepkiler, bebeklerin sağlıklı ve konforlu olmasını engellerken bazı durumlarda da tedavi gerektirebilir. 

Yenidoğan alerjilerinin sebepleri arasında genellikle besin, cilt veya solunum yolu alerjileri bulunur. Besin alerjileri henüz gelişmemiş sindirim sistemlerinin toleransının düşük olması sebebiyle gerçekleşir. Ciltte oluşan durumların sebebi ise temizlik ürünleri, bebek bezi, örtü ve kıyafet olarak kullanılan kumaşlar ve tercih edilen deterjanlar olabilir. 

Bebeklerde sıklıkla görülen bir diğer tür ise solunum yolu alerjileridir. Genellikle bebeklerinin bulunduğu ortamda toz, küf, rutubet ve polen bulunması sonucu meydana gelir. Alerjiler metabolizmanın verdiği tepkiler olarak belirtilebilir ve kimi zaman bir gıda türü kimi zaman da çevresel faktörler sebepler arasında yer alabilir. 

Yenidoğan bebeklerde egzama, kızarıklık, öksürük, kabarcık, nefeste hırıltı gibi sorunlar yer alabilir. Ebeveynler bebeklerinde meydana gelen bu belirtileri gördüklerinde gerekli tedbirleri almalı ve bir doktora başvurmalıdır. Yapılan tetkikler ile alerjik reaksiyonun sebebinin belirlenmesinin ardından uygun tedavi ile çözüm sağlanabilir. 

Yenidoğan Bebek Alerjisi Nedenleri

  • Yenidoğan bebeklerde meydana gelen alerjik reaksiyonlar henüz tam olarak gelişmemiş durumdaki bağışıklık sistemi sebebiyle ortaya çıkar. Bebeklerinin bağışıklık sistemlerinin gelişimi için, doğumun üzerinden belirli bir süre geçmesi gerekir. Bu süre içerisinde bebek hem metabolizma hem de cilt bariyeri ile alerjenlere açık durumdadır. Bebeklerin bağışıklık sistemleri ve vücutları ilk zamanlarda çevresindeki dünya ile temas noktasında oldukça hassastır. Bu sebeple pek çok maddeye karşı da reaksiyon gösterebilir. 
  • Yenidoğan bebeklerde görülen semptomların en yaygın nedenleri arasında besin, cilt ve solunum yolu olanlar bulunur. Yenidoğan bebeklerde meydana gelen besin alerjileri, anne sütü ve mamada bulunan proteinlere karşı gelişebilir. Ek gıdaya geçiş döneminde ise yumurta, domates ve yoğurt gibi besinler farklı reaksiyonlara sebep olabilir. Bebekler anne sütü, mama ve diğer besinlerle beslendiğinde vücut bir savunma tepkisi gösterebilir. Bu durumda alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. 
  • Sık görüleni türlerden bir diğeri olan cilt alerjileri ise, genellikle bebek bakım ürünleri, bezleri, deterjanlar ve diğer kimyasalların kullanımı ile ilgili olarak ortaya çıkabilir. Kimi bebeklerde egzama da gelişebilir. Meydana gelen cilt sorunlar bebeklerde egzama olması sebepleri arasında yer alabilir. Bazı bebeklerin ciltlerinde atopik dermatit de meydana gelebilir. Atopik dermatit bir egzama türü olarak ortaya çıkar. Genellikle kuruluk, kaşıntı ve cilt yamaları şeklinde görülür. Bebeklerde atopik dermatit genellikle yüz bölgesinde, kollarda, bacaklarda ve karın bölgesinde ortaya çıkar. Genetik yatkınlık, atopik dermatitin sebepleri arasında yer alabilir. 
  • Solunum yolu alerjileri de yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülür. Bebeklerin nefes aldıkları havada bulunan alerjenlere tepki olarak ortaya çıkabilir. Bu alerjenler arasında toz, küf, polen ve hayvan tüyleri yer alabilir. Son olarak bebeklerde bu durumun genetik yatkınlık sebebiyle de ortaya çıktığı söylenebilir.  Genetik yatkınlık, anne karnındayken alınan besinlerin ve çevresel faktörlerin etkisi ile meydana gelir. Ayrıca, ailedeki reaksiyon öyküsü ve prematüre doğum gibi faktörler de bebeklerin bu tip reaksiyonlara yatkınlığını artırabilir. Fakat bebeklerin bağışıklık sisteminin tam olarak gelişmemiş olması sebebiyle spontan olarak ortaya çıkan reaksiyonlar daha sık görülür. 

Yenidoğan Bebek Alerjisi Belirtileri

Yenidoğan bebek alerjisi belirtileri, bebeklerde meydanda gelen reaksiyonların şiddetine ve  reaksiyona sebep olan maddeye bağlı olarak değişkenlik gösterir. Alerjik reaksiyon belirtilerinin erken tespiti ve tedavisi bebeğin konforu ve sağlığı açısından önemlidir. Yenidoğan bebek alerji belirtileri arasında kızarıklık, kaşıntı, burun akıntısı, öksürük, kusma ve ishal, ağlama nöbetleri ve uykusuzluk bulunabilir. Eğer ciltte meydana geldiyse bebeğin cildinde kızarıklık ve döküntü en yaygın görülen alerjik reaksiyon belirtisidir. Bebeğin cildindeki kızarıklık ve döküntüye genellikle kaşıntı eşlik eder. Özellikle yüz, eller ve ayaklar gibi açık alanlarda daha sık görülür. 

Bebeğin reaksiyona sebep olan bir madde ile temasının ardından gözlerinde kızarıklık ve kaşıntı da meydana gelebilir. Sulanmanın eşlik ettiği bu belirti de sıklıkla görülen belirtiler arasında yer alır. Kimi zaman da burun akıntısı ve tıkanıklığı görülebilir. Bu belirti özellikle solunum yolu alerjilerinin belirtileri arasında yer alır. Burun akıntısı ve tıkanıklığı, bebeğin solunumunu zorlaştırırken uygusunu da engelleyebilir. Ayrıca bu reaksiyonlar; öksürük, hapşırık ve nefes darlığı gibi solunum problemlerine de neden olabilir. Bebeğin reaksiyonunun şiddetine bağlı olarak solunum problemlerinin ciddiyeti değişebilir. 

Sindirim sistemi alerjilerinin belirtileri arasında yer alan kusma ve ishal bebeklerin vücutlarının zararlı maddelerden kurtulma çabası olarak ortaya çıkar. Bebeğin metabolizmasının alerji ile savaşması anlamına gelir. Kimi zaman başarıyla sonuçlanırken kimi zaman da uzun sürmesi sebebiyle sıvı kaybına sebep olabilir. Dikkat etmekte ve gözlemlemekte fayda vardır. Uzun sürmesi halinde doktora başvurulması gerekir. 

Bazı bebeklerde görülen reaksiyonlar, ani ağlama nöbetleri ve huzursuzluğa eşlik eden uykusuzluk gibi belirtiler gösterebilir. Bu tepkiler bebeklerin günlük rutinlerinde yer alsa da anormal durumların gözden kaçması imkansıza yakındır. Özellikle uykusuzluk bebeklerin gelişimini olumsuz etkilediğinden dikkat edilmesi ve önlem alınması gereken belirtiler arasında yer alır. Bebeklerin alerjik reaksiyonlar karşısında gösterdiği belirtiler farklılık gösterebilir. Fakat yaygın olarak görülen belirtileri bilmek ve gözlemlemek önemlidir. Bebek cilt tahrişi kızarıklık, döküntü, ishal, kusma, öksürük, nefes darlığı gibi en çok görülen belirtileri gördüğünüzde doktorunuza başvurmanız önemlidir. Bu sayede bebeğinizin sağlığını koruyabilir ve rahat olmasını sağlayabilirsiniz.  

Yenidoğan Bebeklerde Alerji Nasıl Geçer?

Yenidoğan bebeklerde tedavi ve iyileşme süresi belirtilerin şiddetine ve alerjinin nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Nedeni ortadan kaldırılamıyorsa semptomların yönetilmesi için tedavi planı hazırlanması gerekebilir. Alerjinin geçmesini sağlamak, alerjenlerin tanımlanması ile mümkündür. Bebeğin maruz kalabileceği alerjenlerin tanımlanması ve mümkün olduğunca ortadan kaldırılması önemlidir. İlaçlar, semptomların kontrol altına alınmasına ve hafifletilmesine yardımcı olur. 

Kaşıntı, kızarıklık ve şişlik olarak ortaya çıkan ve kimi zaman da egzamaya kadar uzanan belirtiler için bebek egzama kremi kullanılabilir. Bebeklerin cilt sağlığını korumak, egzama ve kuruluk gibi cilt problemlerinin önüne geçmek için banyonun ardından yapabileceğiniz nemlendirme adımları etkili olabilir. Bunun için banyo sonrası için nemlendirici ürünler kullanabilirsiniz. Eğer ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız krem ve losyonları tercih ederken steroid içeren ürünleri kullanabilirsiniz. Steroid içeren krem ve losyonlar genellikle bebeklerde egzama tedavisi için kullanılır. Bu ürünler ciltteki kızarıklık ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur. Fakat uzun süreli kullanmaktan uzak durmak önemlidir. Doktorunuz en doğru kullanım ve sıklığı konusunda sizi bilgilendirir. 

Emzirme, bebek alerjisini geçirmek için oldukça etkili yöntemlerden bir tanesidir. Bebeğin anne sütüyle beslenmesi, bağışıklığını güçlendirirken alerjenlere karşı da korunmasını sağlayabilir. Aşırı kuru ve nemli hava başta solunum rahatsızlıkları olmak üzere cilt rahatsızlıklarını da beraberinde getirir. Bebeğin yaşadığı ortamın sıcaklığının ve nem seviyesinin optimum düzeyde olması, istenmeyen durumların azaltılmasına yardımcı olabilir. Eğer bebeğinizin solunum yönünden sorun yaşadığını düşünüyorsanız hava nemlendirme cihazı kullanabilirsiniz. Cildinin kuruduğunu gözlemliyorsanız da bebekler için cilt nemlendirici kremler sayesinde cildini nemlendirebilirsiniz. 

Doktor tarafından belirlenen tedavi planı, bebek alerjisinin nasıl geçeceği konusunda sizin için en doğru yol gösterici olacaktır. Hastalığın türüne ve şiddetine göre doktorunuz bir tedavi yöntemi belirler. Doktorunuzun önerilerine uymanız halinde alerjik semptomlar kolaylıkla azaltılabilir ve bu durumun geçmesi sağlanabilir.

Blog Son Eklenenler
Tıraş Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Tıraş Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Tıraş makinesi kılları kısaltmak için dönen veya salınımlı bir bıçağı olan cihazlara verilen isim. Özellikle erkekler tarafından tercih ediliyor olsa da günümüzde lazer döneminde kadınlar tarafından da kullanılan bir cihaz haline gelmiştir.

Devamını Oku
08.10.2024
Ferahlatıcı Kokularla Taze Bir Başlangıç için Vücut Spreyi Seçimi

Ferahlatıcı Kokularla Taze Bir Başlangıç için Vücut Spreyi Seçimi

Vücut spreyi günlük cilt bakımına ferahlık ve canlılık katmak için kullanılan ürünlerden. Banyodan çıktıktan sonra ya da gün içerisinde kendinizi ferah hissetmek istediğinizde kullanabileceğiniz vücut spreyleri, farklı markalar tarafından üretilen çeşitlere sahip.

Devamını Oku
03.10.2024
Hamilelikte Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Hamilelik süreci, vücutta meydana gelen hormonal değişimlerle birlikte birçok fiziksel değişimi de beraberinde getirir. Bu değişimlerden biri de saç dökülmesi olabilir. Her ne kadar hamilelik, çoğu kadında saçların daha dolgun ve parlak görünmesine neden olsa da, bazı kadınlar bu süreçte ve özellikle doğum sonrasında saç dökülmesi ile karşılaşabilirler.

Devamını Oku
25.09.2024
Cica Krem Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Cica Krem Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Cilt bakımında yenilikçi ürünler her geçen gün daha fazla ilgi çekiyor, bu ürünlerden biri de "cica krem" olarak bilinen cilt bakım ürünleridir. Cica krem, cilt bariyerini güçlendirme, yatıştırma ve onarma amaçlı kullanılan özel bir kremdir. Cilt hassasiyeti, kızarıklık veya hasar almış ciltler için ideal bir bakım sunar. Cica kremler, hafif formülleri ile özellikle hassas ciltler için oldukça etkilidir.

Devamını Oku
25.09.2024
Dermokozmetik Makyaj Ürünleri ile Cildinizi Koruyarak Güzelleşin

Dermokozmetik Makyaj Ürünleri ile Cildinizi Koruyarak Güzelleşin

Dermokozmetik makyaj ürünleri klasik makyaj ürünlerinden daha yüksek konsantrasyonda aktif içeriklere sahip olan makyaj ürünleri olarak değerlendirilebilir. Dermatoloji tıp dalı ile kozmetik kelimelerinin birleşiminden oluşan dermokozmetik terimi, son yıllarda makyaj ürünlerinde oldukça sık şekilde karşılaşılan bir terim haline gelmiştir.

Devamını Oku
24.09.2024
Yüz Temizleme Jeli Nedir? Faydaları ve Kullanım Yöntemleri

Yüz Temizleme Jeli Nedir? Faydaları ve Kullanım Yöntemleri

Yüz temizleme jeli, cilt bakım rutininde temel bir adımdır ve ciltte biriken kir, yağ ve makyaj kalıntılarını derinlemesine temizler. Bu jeller, genellikle köpüren formülleri sayesinde ciltteki fazla sebumu kontrol altına alır ve gözenekleri derinlemesine temizler.

Devamını Oku
18.09.2024
Androgenetik Alopesi: Saç Dökülmesine Karşı Nasıl Önlem Alabilirsiniz?

Androgenetik Alopesi: Saç Dökülmesine Karşı Nasıl Önlem Alabilirsiniz?

Androgenetik alopesi, genetik ve hormonal faktörlerin birleşimi sonucunda ortaya çıkan yaygın bir saç dökülmesi türüdür. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen bu durum, saç köklerinin zayıflaması ve zamanla küçülmesiyle başlar.

Devamını Oku
18.09.2024
Olgun Cilt Bakımı: Yaşlanmanın İzlerini Silmenin En Etkili Yöntemleri

Olgun Cilt Bakımı: Yaşlanmanın İzlerini Silmenin En Etkili Yöntemleri

Olgun cilt bakımı, yenilenmenin azaldığı ciltler için uygulanması gereken cilt bakım rutinini kapsar. Zaman içerisinde yağ bezlerinin faaliyetleri azalır ve ciltte yağ oranı yok denecek kadar düşük seviyeye gelir. Bu durum cilt dokusunda gözeneklerin genişlemesine ve cildin kalın bir yapıya sahip olmasına yol açar. Bu nedenle olgun ciltlerin solgun ve mat bir renge sahip olduğu görülür.

Devamını Oku
17.09.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.