x
Mesaj 1 Mesaj 2 Mesaj 3
Menü
Sepetim
Lens Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
05.07.2024

Lens Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

“Lens bakımı nasıl yapılır?” sorusu kontakt lens ve renkli lens kullananlar tarafından merak ediliyor. Hem sağlık hem kozmetik amaçlı tercih edilen lensler oldukça geniş bir kullanım alanına sahip. Göz bebeğine yerleştirilerek kullanılan lenslerin kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken çok sayıda etken var. Aksi takdirde yeterince sağlıklı ve hijyenik olmaz. Bu durum pek çok farklı probleme yol açabilir.

Lens Nasıl Seçilmeli?

6 aylık lensler ya da 1 yıllık lensler gibi farklı lens çeşitleri bulunur. Lenslerin birbirinden farklı özelliklere sahip olması kullanım esnasında dikkat edilmesi gereken etkenleri değiştiriyor. Buna bağlı olarak kullanım esnasında dikkat edilmesi gereken etkenlere, lensin hangi amaç doğrultusunda kullanılıyor olduğu etki ediyor.

Özellikle renkli lensler estetik bir görüntü yaratıyor olmaları sebebiyle tercih ediliyor. Fakat lensin göz bebeğiyle direkt temas halinde olduğunu dolayısıyla mutlaka sağlıklı bir seçenek olması gerektiğini söylemek gerek. Eğer gözleriniz görmediği için ya da renkli lens kullanarak daha estetik bir görüntü yaratmak istediğiniz için bu gibi bir seçim yapıyorsanız mutlaka uzman bir doktordan öneri almalısınız. Göz doktoru tarafından yapılan muayene sonrası doktor sizin için en uygun lensi önerir. Böylelikle göz yapınız ile ilgili yeterli bilgi sahibi olabilir ve en uygun lensi alabilirsiniz.

Lens Kullanım Alanları ve Süresi

Lens kullanımı oldukça konforludur. Eğer göz yapınız ile uyumlu bir lens satın aldıysanız kullanım esnasında hissetmiyor olmanız normal. Bu durum gözünüzde lens olduğunu unutmanıza neden olabilir. Fakat lens kullanırken denize, havuza veya banyoya girmemelisiniz.  

Deniz suyu, havuz suyu veya duştaki şebeke suyu lenslere zarar verir. Lenslerinize temas ettiğinde mikrop kapma ihtimalinin yükselmesine yol açar. Dolayısıyla bu gibi aktivitelerde lenslerinizi mutlaka çıkarmalısınız. Aksi takdirde birçok farklı problemle karşı karşıya kalabilirsiniz. 

Lens kullanmak istiyor ancak günlük olarak bakım yapmakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız farklı seçeneklerden yana tercih yapabilirsiniz. Gelişen teknolojinin tıp dünyasına katkıları ile birlikte meydana gelen yıllık lensler bir yıl boyunca gözünüzden çıkmadan kullanılabilir. Bu gibi özellikleri sebebiyle pek çok kişinin tercihi olmayı başarır. Ancak 1 yıllık lens kullanımı esnasında dikkat etmeniz gereken etkenler olduğunu söylemek gerekir.

Gözlerinizin sağlığı için lens kullanımına dikkat etmeniz önemli. Gerekli bakımları yapmadığınız takdirde lens kullanmak size avantaj değil dezavantaj sağlar. Bir yıllık lens kullanımı oldukça uzun bir süreyi kapsar. Bu süreç dahilinde lenslerin bakımına daha yoğun bir özen göstermeniz gerekir.

Yıllık lens kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken etkenler arasında kullanım süresine dikkat etmeniz gerektiği bulunur. Bir yıllık lens isminden anlaşılacağı üzere bir yıl kullanılabilir. Bir yılın sonunda kullanım mutlaka sona ermeli. Kullanım süresi lensin göze takılmasından itibaren başlar. 

Bir yıl içerisinde kullanmanız gereken lenslerin tarihinin geçmesiyle birlikte kullanırsanız gözlerinizde kızarıklık ve kaşınma meydana gelir. Gözlerinizde kuruluk oluşturur. Korneanın mikrop kapmasına neden olabilir. Dolayısıyla bir yıllık lens kullanımı sırasında mutlaka süreye dikkat etmeniz gerekir.

Eğer bir yıllık lens sizin için uygun değilse ve bu süre size çok uzun geliyorsa 3 aylık lens kullanımı sizin için mantıklı olabilir. 3, 6 veya 12 ay süreyle kullanılabilen bu lenslerin temizliği günlük lensler gibi özel bir solüsyon yardımıyla yapılır. Lenslerin şebeke suyu ile temizlenmesi kesinlikle çok büyük bir hata olur. Yalnızca lensler için özel olarak üretilen solüsyonlar ile temizlik yapılması gerekir. 

Yıllık lenslerin ya da 3 veya 6 ay kullanım için hazırlanan lenslerin gece çıkarılması önerilir. Uyku esnasında lensin kullanılması lenste kaymaya neden olabilir. Bu gibi problemler yaşamamak adına gece yani kullanmadığınız saatlerde çıkartarak solüsyon ile birlikte temizlemek amacıyla kutusuna koymalısınız. Lenslerinizi gece kullandığınız takdirde göz kuruluğu ile karşılaşma ihtimaliniz artar. Bu gibi problemlerin önüne geçmek için kullanmadığınız saatlerde çıkarmaya ve duş ya da banyo gibi aktivitelerde kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Lens Dezenfeksiyonu Nasıl Yapılır?

Lens bakımı kullanım süresi değişse de her lens için en önemli etkenlerin başında gelir. Farklı problemler sebebiyle lens kullanımı göz hastalıklarının giderilmesi konusunda önemli bir rol oynar. Gözlükten daha kolay bir alternatif olarak görülür.

Lens kullanımı yalnızca göz hastalıklarını tedavi etmek amacıyla değil göz renginden memnun olmayan kişilere daha estetik bir görüntü sunmak amacıyla da sunulabilir. Her iki durumda da “1 lens ne kadar kullanılır?” sorusu lens kullanımı esnasında göz önünde bulundurulması gereken en önemli sorulardan biri.

Lenslerin üretim şekilleri birbirinden farklı olduğu için kullanım süreleri farklı olabilir. 3, 6 ve 12 ay kullanılacak şekilde üretilen lensler bulunur.  Kullanım süresi gözünüze taktığınız an başlar. Kullanım süresi sonrasında takılan lensler gözünüzde batma ve bulanık görme hissine yol açar. İlerleyen zamanlarda göz kuruluğu ve enfeksiyon gibi istenmeyen durumlar ile karşılaşmaya yol açabilir.

Lens kullanımları sırasında enfeksiyon gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmak istemiyorsanız lens bakımına özen göstermelisiniz. Kontakt lens bakımı bu amaç için özel olarak üretilmiş solüsyonlar aracılığıyla gerçekleştirilir. Gece ya da gün içerisinde kullanmayacağınız bir zamanda kendi kabına koyarak üzerine geçecek kadar solüsyon eklemelisiniz. Lenslerinizi kabınıza koyduktan sonra en az 4 saat beklemelisiniz. Bütün bir gece boyunca lenslerinizi solüsyon içerisinde bekletmeniz önerilen bakım yöntemi.

“6 aylık lens nasıl kullanılır?” sorusuna lenslerin kullanım süreleri birbirinden farklı olsa da kullanım şekillerinin aynı olduğuna dair yanıt vermek doğrudur. Kullanmadığınız süre boyunca solüsyon içerisinde kapta tutmalısınız. Ardından avucunuzun içinde lens suyuyla birlikte lense dökmeli ve baş parmağınızın ucuyla lensi almalısınız. Tırnaklarınızın kısa ve temiz olmasına özen göstermelisiniz. Lensi tutmadığınız elinizin iki parmağı yardımıyla gözünüzü açmalı ve göz bebeğinize lensi yerleştirmelisiniz. Eğer lensi göz bebeğinize yerleştirirken zorlanıyorsanız göz bebeğinizi yan tarafa kaydırdıktan sonra gözünüze lens yerleştirebilirsiniz. Ardından gözünüzü hareket ettirerek lensin yerleştirmesini sağlayabilirsiniz. 

Lens taktığımız süre boyunca gözünüzü rahatsızlık hissediyor, batma veya kızarma gibi problemlerle karşılaşıyorsanız bu durum lens bakımında dikkat edilmesi gerekenler hakkında haberdar olmadığınızın bir göstergesi olabilir. Şayet batma hissi veya kızarıklık hissediyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Aynı zamanda lens kullandığınız süre boyunca yalnızca temiz el ile çıkarmalı ve takmalısınız. Eğer elleriniz kirliyse gözlerinize ve lenslerinize kesinlikle dokunmamalısınız. Kullandığınız süre boyunca lensi hareket ettirmeye çalışmamalısınız.

Kolay ve zahmetsiz şekilde lens bakımını yapmak için ise çeşitli alternatif ürünler bulunuyor. Kontakt lens bakım sistemleri kendilerine ait özel solüsyon sayesinde oldukça kolay şekilde gerçekleşir. Lens bakımı uygun şekilde yapıldığı takdirde kullanım süresi boyunca herhangi bir mikrop kapma riski meydana gelmez. Daha sağlıklı bir kullanıma sahip olması mümkün hale gelir.

Yıllık lens bakımı sanılanın aksine yılda yalnızca bir kez gerçekleşmez. Yıllık lensleri her gün mutlaka solüsyon ile dezenfekte etmelisiniz. Bu süreç dahilinde kullanmadığınız durumlarda kapağı kapalı şekilde ve solüsyon dolu olarak tutmalısınız. Lens bakımı temizliği için kesinlikle şebeke ya da içme suyu kullanmamalısınız. Bu durum lenslerinin kullanım süresini azaltacağı gibi lenslerin yapısının da bozulmasına yol açabilir.

Blog Son Eklenenler
Komedon Nedir? Neden Oluşur ve Nasıl Geçer?

Komedon Nedir? Neden Oluşur ve Nasıl Geçer?

Cilt problemleri arasında en yaygın olanlardan biri komedonlardır. Komedonlar, özellikle yüz bölgesinde gözeneklerin tıkanması sonucu ortaya çıkan sivilce öncesi oluşumlardır. İki ana türü bulunan komedonlar, hem estetik kaygılar yaratabilir hem de doğru bakım yapılmazsa cilt sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Devamını Oku
21.10.2024
Saç Dökülmesi Neden Olur ve Nasıl Önlenir?

Saç Dökülmesi Neden Olur ve Nasıl Önlenir?

Saç dökülmesi, birçok insanın yaşamının bir döneminde karşılaştığı bir problem. Genetik yatkınlıktan hormonal dengesizliklere kadar pek çok sebebi olabilir.

Devamını Oku
21.10.2024
Saçkıran Nedir, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Saçkıran Nedir, Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Saç dökülmesi ve saç problemleri, hem erkeklerin hem de kadınların karşılaşabileceği yaygın sorunlardan biridir. Ancak saçkıran, diğer saç dökülme tiplerinden farklı olarak daha ciddi ve psikolojik etkileri olan bir durumdur.

Devamını Oku
21.10.2024
Siyah Nokta Nedir? Siyah Noktalar Neden Oluşur ve Nasıl Geçer?

Siyah Nokta Nedir? Siyah Noktalar Neden Oluşur ve Nasıl Geçer?

Cilt sorunları söz konusu olduğunda, siyah noktalar en yaygın karşılaşılan problemlerden biridir. Özellikle burun, çene ve alın bölgesinde kendini gösteren bu küçük siyah lezyonlar, cildin pürüzsüz görünümünü bozar ve cilt bakımını ihmal edenlerde daha sık görülür. Peki, siyah noktalar neden oluşur, nasıl geçer ve onları tamamen temizlemek mümkün mü?

Devamını Oku
21.10.2024
Doğal Cilt Bakım Ürünlerini Kullanmanın 5 Faydası

Doğal Cilt Bakım Ürünlerini Kullanmanın 5 Faydası

Doğal bakım ürünleri içerik bakımından temiz yani kimyasal içeriklere sahip olmayan cilt bakım ürünleri olarak tanımlanabilir. Kozmetik ve bakım ürünlerinden yana yapacağınız tercihin doğal içerikli olması hem cildiniz hem çevre için oldukça önemli bir role sahip. Bu bağlamda sağlıklı bir cilt bakım rutini oluşturmak isteyen pek çok kişinin araştırdığı konuların arasında doğal cilt bakım ürünleri kullanımının faydaları geliyor. 

Devamını Oku
15.10.2024
Tıraş Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Tıraş Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Tıraş makinesi kılları kısaltmak için dönen veya salınımlı bir bıçağı olan cihazlara verilen isim. Özellikle erkekler tarafından tercih ediliyor olsa da günümüzde lazer döneminde kadınlar tarafından da kullanılan bir cihaz haline gelmiştir.

Devamını Oku
08.10.2024
Ferahlatıcı Kokularla Taze Bir Başlangıç için Vücut Spreyi Seçimi

Ferahlatıcı Kokularla Taze Bir Başlangıç için Vücut Spreyi Seçimi

Vücut spreyi günlük cilt bakımına ferahlık ve canlılık katmak için kullanılan ürünlerden. Banyodan çıktıktan sonra ya da gün içerisinde kendinizi ferah hissetmek istediğinizde kullanabileceğiniz vücut spreyleri, farklı markalar tarafından üretilen çeşitlere sahip.

Devamını Oku
03.10.2024
Hamilelikte Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Hamilelik süreci, vücutta meydana gelen hormonal değişimlerle birlikte birçok fiziksel değişimi de beraberinde getirir. Bu değişimlerden biri de saç dökülmesi olabilir. Her ne kadar hamilelik, çoğu kadında saçların daha dolgun ve parlak görünmesine neden olsa da, bazı kadınlar bu süreçte ve özellikle doğum sonrasında saç dökülmesi ile karşılaşabilirler.

Devamını Oku
25.09.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.