Bebek bezi bebeklerin henüz tuvalet alışkanlığı kazanmadığı süreçlerde kullandıkları bir ürün. Bebeklerin tuvalet ihtiyacını karşılamalarına yardımcı olan bu ürün farklı hammaddelerden üretilir. Hammaddesi sebebiyle belirli bir süre boyunca sıvıyı emer. Ancak sık aralıklarla değiştirilmesi gerekir.
Bebek bezi seçiminde bebek sağlığı için göz önünde bulundurulması gereken önemli etkenler bulunur. Bebeklerin uzun süre giyecekleri bir ürün olan bebek bezi, bebeklerin ihtiyaç ve anatomisine uygun şekilde üretilmiş olmalı. Günümüzde piyasada farklı markalar tarafından farklı özelliklere sahip pek çok bebek bezi var.
Bebek bezi markaları uzun bir listeye sahip oldukları için çeşitler de birbirinden farklı. Böylelikle bebeklerin farklı istek ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek ürünler bulmak daha kolay hale gelir.
Eğer uygun bez seçimi yapılmazsa bebeklerde görülecek problemlerin başında pişik gelir. Bunun yanı sıra bebeğin kilosu ve yapısı için de uygun bir bez seçim yapmak önemli. Bebek bezi çeşitleri arasında:
Yenidoğan bebek bezleri: Yenidoğan bebekler çok daha küçük oldukları için kullanılacak bezlerin de buna uygun şekilde üretilmiş olması gerekir. Yenidoğan bebek bezi çeşitlerinin mutlaka pamuk içerikli olması gerekir. Bezlerin bez içi dokuma özelliğine de sahip olmaları gerekir. Tahriş ve kızarıklık oluşmasını engellemek amacıyla yumuşak ve yastık doku ile üretilen yeni doğan bebek bezleri, pek çok farklı marka tarafından sunulan versiyonlara sahip.
Ekonomik bebek bezleri: Canbebe bebek bezi gibi farklı markalar tarafından sunulan ekonomik bebek bezleri bulunur. Bebeklerin bakımı esnasında en çok ödeme yapılan ürünlerden biri bebek bezleri. Buna bağlı olarak pek çok ebeveyn tercihini ekonomik fiyatlarla satılan bebek bezlerinden yana yapar. Ekonomik bebek bezlerinin bebeğin cilt sağlığı için olumlu bir rol oynaması ve tahrişe karşı geliştirilmiş özelliklere sahip olması gerekir.
Hassas ciltler için bebek bezleri: Islaklığı daha başarılı şekilde emen ve özel bir dağıtıcı yüzeye sahip olan bebek bezleri hassas ciltler için geliştirilmiş. Bütün bebeklerin cildi yetişkinlere kıyasla hassas olsa da bazı bebeklerin daha hassas bir cilt yapısına sahip oldukları görülür. Hassas ciltler için üretilmiş bebek bezleri hava aldıran bebek bezi olarak da isimlendirilebilir.
Gece kullanımı için bebek bezleri: Ebeveynler gece uykularından uyanarak bebeklerinin bezini değiştirir. Eğer bebek bezi değiştirilmezse bebekte pişik gibi problemler meydana gelir. Fakat gece uykusunda bebeklerin bezini değiştirmek için uyandırılmaları tekrar uykuya dalmalarında zorluk yaşamalarına neden olabilir. Dolayısıyla gündüz saatlerinde olduğu kadar sık aralıklarla bez değişimi yapılması çeşitli açılardan zorlayıcı olabilir. Bu durum için en iyi bebek bezi çeşitleri arasında olan ve gece kullanımı için üretilen bebek bezlerinden yana tercih yapılabilir. Gece boyunca kullanılabilecek olan ya da gündüz kullanımına oranla daha uzun periyotlarla değiştirilmesi uygun olan bu bezler sıradan bebek bezlerine oranla daha fazla emiş gücüne sahip. Böylelikle pişik problemine engel olmaya çalışılır.
Farklı çeşitleri ile farklı markalar tarafından üretilen bebek bezi fiyatları ebeveynler tarafından en çok merak edilen konulardan biri haline gelmiş durumda. Bebeklerin konfor ihtiyacını başarılı şekilde karşılayan ve bakımları için en çok tercih edilen ürünlerden biri olan bebek bezleri farklı fiyat aralıklarıyla satışa sunulur. Bebek bezlerinin fiyatlarını değiştiren faktörler arasında:
Marka,
Bebek bezinin özellikleri,
Paket içerisinde kaç adet bebek bezi olduğu,
Bebek bezinin numarası,
Bebek bezinin kullanım aralığı,
Ekstra özellikleri bulunur.
Bebeğinizin en temel ihtiyaçlarından biri olan bezi alırken karşınıza bebek bezi numaraları çıkar. Bebek bakımının olmazsa olmaz ürünlerinden biri olan bezler bebeklerin doğumdan itibaren kullanılması için üretilir. 2-3 yaşına kadar pek çok bebek bez kullanmaya devam eder.
Bebek bezi satın alırken numaraları göz önünde bulundurmalısınız. Numaralar bebeğinizin kilosuna göre hangi ürünü almanız gerektiğini ifade eder. Bebek bezi numaraları 1’den başlayarak 5’e kadar devam eder.
Yenidoğan bebekler için en uygun bez 1 numara olur. 3 ile 6 kg arasında olan bebekler için üretilmiş 2 numara bezler göbek bağı kordonu bölgesi için özel bir kısma sahip. Böylelikle yenidoğan bebeklerin rahatsızlık duymasına engel olurlar.
Zaman içerisinde büyüyen bebeğinizin 4 ile 9 kg aralığına gelmesi ile 3 numara bebek bezine geçmeniz gerekir. Bebeğinizin kilo alması ile birlikte küçük numara bez kullanmak bebeğinizin rahatsız hissetmesine neden olurken pişik gibi problemlere yol açabilir.
Bebekler çok hızlı şekilde büyüme gösterir. 3 numara sonrası bebek hareketlenmeye başlayacak dolayısıyla daha fazla alana ihtiyaç duyacak. Ev içerisinde gezinmek isteyen ve olduğu yerde dönme gibi hareketlere başlayan bebekler için en uygun bez 4 numara olan. 4 numara bez 7 ile 18 kg aralığına gelmiş olan bebekler için üretilir.
Bebekler genellikle 2-3 yaş aralığına kadar bebek bezi kullanmaya devam ederler. Bebek 9 ile 20 kg aralığına geldiğinde 5 beden beze geçilmesi gerekir. 5 beden bez bebeklerin en aktif dönemi için tercih edilmiş ve üretilmiş bez olarak bilinir. 5 beden bez, diğer bez numaralarına göre daha fazla hava geçirgenliğine sahip.
Dolayısıyla bebek bezi seçimi esnasında göz önünde bulundurulması gereken en önemli etken numara. Bebeğinizin kilosu için uygun bir numara seçmeniz, bebek bezinin daha konforlu bir kullanıma sahip olmasını sağlar.
Sleepy bebek bezi gibi markalar tarafından üretilen ve bebeklerin gelişme sürecine katkı sağlayan pek çok bebek bezi bulunur. Bebek bezi seçimi bebeğiniz için yapabileceğiniz en önemli tercihlerin başında gelir. Seçim esnasında:
Yumuşak doku: Bebeklerin ciltleri çok hassas olduğu için tahriş meydana gelmesi muhtemel bir olasılık. Eğer tercih ettiğiniz bebek bezinin dokusu sert ise olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bebeğinizin hassas cildi için pamuklu ve yumuşak dokulu bebek bezi modelleri arasından tercih yapmanız önerilir.
Ergonomik: Tercih edeceğiniz bebek bezinin bebeğinizin vücuduna uyum sağlaması önemli. Bebek bezleri ergonomik olmaları için numaralar ile sınıflandırılır. Bu sayede pamuklu bebek bezi modelleri arasından bebeğinizin boy ve kilosu için en uygun tercihi yapabilirsiniz.
Kalınlık: Bebek bezi seçimi esnasında çok kalın bir seçenekten yana tercih yapmanız önerilmez. Kalın olan bezler bebeklere ağır bir yük haline geleceği için hareket özgürlüklerini kısıtlayabilir. Bu sebeple bebek bezi önerileri arasında ince yapılı bezler bulunur.
Yan bantlar: Bebek bezi kullanımı esnasında yan bantlar önemli bir rol oynar. Yan bantlar yeterince kaliteli olmazsa bez sabit duramaz. Eğer sızdırma sorunu yaşamak istemiyorsanız mutlaka yan bantları kaliteli bir seçenekten yana tercih yapmalısınız.
Giggles bebek bezi gibi kaliteli ve ergonomik bir seçenekten yana tercih yapmanız bebeğinizin büyüme sürecine katkı sağlamanıza yardımcı olur. Böylelikle bebeğiniz doğru bez seçimi sayesinde kendini daha konforlu ve rahat hissedebilir.
Ebeveyn olmaya hazırlanan pek çok kişinin araştırdığı ilk sorulardan biri “Bebek bezi nasıl bağlanır?” sorusu oluyor. Pek çok kişiyi korkutan bir soru olsa da alışkanlık kazandığınızda kısa süre içerisinde bebek bezi bağlayabilirsiniz.
Bebek bezi bağlarken bebeğinizin ayak bileklerini bir elinizle tutarak bebeğin gövdesini beline kadar havaya kaldırın ve bebeğin beline bezi yerleştirin. Bel bölgesi ile göbek deliği kısmına gelen bezi nazikçe bacak arasından geçirin. Aydından yan bantlar yardımıyla bezin sabitlenmesini sağlayın.
Bebekler için sağlık bebek bezi kullanımı ile doğru orantılı oluyor. Dolayısıyla mutlaka bebeğiniz için uygun bezi seçmeniz ve uygun şekilde bağlamanız gerekiyor.